Somatic Experiencing®

Lichaamsgerichte trauma therapie Somatic Experiencing

Lichaamsgerichte trauma therapie Somatic Experiencing

 

Somatic Experiencing® lichaamsgerichte traumatherapie door Peter Levine herstelt de veerkracht en vitaliteit die door onverwerkte traumatische ervaringen zijn ontstaan. S.E. is gericht op het afmaken en integreren van onze overlevingsresponsen bij shock of trauma zoals oriënteren, vluchten, vechten of bevriezen. De energie die niet kon worden ontladen zit door shock of trauma nog opgeslagen in ons lichaam en zenuwstelsel. Ze blijft daardoor in een verhoogde staat van alertheid waaronder bewust of onbewust angst en veel stress ligt verscholen. Dit blokkeert het natuurlijke ritme en de regulatie van ons zenuwstelsel. 

Somatic Experiencing

Vechten, vluchten of bevriezen zijn lichamelijke overlevingsstrategieën

 

De niet bewust onderdrukte stress komt tot uiting in lichamelijke onrust, emoties, gedachten en gedrag. We ontwikkelen overlevingsstrategieën die zijn gericht op het bewust of onbewust juist niet willen ervaren van al die onrust, verdriet, boosheid, wanhoop of angst. Vermijding, ontkenning, dissociatie of overschreeuwen bieden helaas geen oplossing.

Behandeling voor verwerking van trauma

De lichaamsgerichte traumatherapie Somatic Experiencing® werkt met wat zich in het lichaam in het hier en nu afspeelt. De therapeut helpt de cliënt om zich op een veilige manier bewust te worden van lichamelijke sensaties, ervaringen, gedachten en emoties. Opgeslagen overlevingsenergie wordt in kleine doses losgelaten en ontladen door te pendelen tussen bronnen van ondersteuning en gradaties van het trauma. Zelfregulering en psycho-educatie is een onderdeel van de therapie.

Somatic Experiencing is een lichaamsgerichte bron georiënteerde, non catharsis therapie waarbij de ‘spontane’ lichaamsuitdrukking ‘belangrijker’ zijn dan het verhaal. Hierdoor is de kans op re-traumatisering kleiner dan door het herhaaldelijk vertellen van het verhaal en herbeleven van bijhorende emoties en stress.

Ontwikkelingstrauma
Bij jeugdtrauma worden evengoed de overlevingsresponsen fight-flight-freese aangesproken alleen bouwen deze zich geleidelijk aan door de jaren heen op. Dit verandert tevens de authenticiteit en identiteit van een persoon.

 

Contact opnemen

Plan een vrijblijvend telefoongesprek in of een betaalde intake sessie 1:1

Neem contact met me op >>