SOLK klachten

SOLK staat voor Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

SOLK klachten kunnen ontstaan door stress of niet erkend trauma. Zoals ik eerder op deze site vertel, ontstaat trauma soms als een optelsom van kleine ‘verwerkte’ of onbeduidende gebeurtenissen die jaren geleden hebben plaats gevonden.

Ik als neuro trauma therapeut ben opgeleid om deze onbegrepen klachten te duiden en wel of niet een trauma te vermoeden. Het is in ieder geval niet altijd nodig de oorzaak te achterhalen omdat omdat de mogelijkheid bestaat om alleen met symptomen te werken.

Somatisch betekent “lichamelijk”. Het gaat bij SOLK dus om lichamelijke klachten die niet kunnen worden verklaard door een medische oorzaak, klachten die langer duren dan gebruikelijk, die niet overgaan, die in de loop van de tijd erger worden, zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam of die steeds wisselen. 

Een verklaring kan gevonden worden in stress en alledaagse zorgen, alhoewel dat voor de cliënt niet altijd even duidelijk is. De klachten zijn bekend onder verschillende syndroomnamen zoals: hyperventilatie, spanningshoofdpijn, nekpijn, whiplashsyndroom, RSI, chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie, overspanning, burnout, prikkelbare darmsyndroom, (lage) rugpijn of niet verklaarbare neurologische verschijnselen.

De huisarts of specialist komt tot de constatering SOLK wanneer je langer dan enkele weken meerdere van onderstaande symptomen hebt, waarbij bij medisch onderzoek geen lichamelijke oorzaak wordt gevonden.

Klachten

* Vetgedrukte klachten zijn aangevuld door de eigenaar van Total Trauma Therapie en de lijst zou nog langer kunnen zijn. Heb je dergelijke klachten of klachten die je hier niet terug vindt? Neem dan gerust contact met me op om ze te bespreken.

 
Lichamelijke stress-symptomen:
Psychische stress-symptomen:
Spanningshoofdpijn
Niet meer tot rust komen (constant ‘aan’ staan)
Aanhoudende moeheid of ‘uitputting van niets’
Gejaagdheid
Slaapproblemen
Concentratievermindering
Gespannen nek-, schouder- of armspieren
Vergeetachtigheid
Onverklaarbare spiertrekking of -trilling
Besluiteloosheid
Lage rugpijn
Somberheid
Maag- darmstoornissen
Piekeren
Verminderde weerstand
Angst en/of onzekerheid
Pijn / druk op de borst
Niet meer kunnen genieten
Benauwdheid
Lusteloosheid
Klachten lijkend op hyperventilatie
Desinteresse
Duizeligheid
Onverklaarbare schrikreacties
Tinitus (piep of toon in oor)
Chaotische gedachten
Spanning of trilling in oog, oor, nekgebied
Gevoel van winterslaap ‘Overleefstand’
HSP Hyper sensitieve zintuigelijke reacties
Mistig in hoofd
Gevoel niet helemaal aanwezig te zijn

Contact opnemen

Plan een vrijblijvend telefoongesprek in of een betaalde intake sessie 1:1

Neem contact met me op >>