Eye Movement Integration Therapie

'NIEUWE' EFFECTIEVE EN SNELLE TRAUMATHERAPIE (EMI)

 

 

Eye Movement Integration Therapie, afgekort EMI is een redelijk nieuwe oogtherapie in Nederland en is in te zetten voor het effectief, diepgaand en snel verwerken van lichte- en heftige gebeurtenissen en (complex) trauma.
Post Traumatische Stress Stoornis PTSS bijvoorbeeld kent bijzondere resultaten bij de behandeling door EMI.


Inclusief een intakesessie van 2 uur heb je per gebeurtenis regelmatig slechts 1 – 2 sessies van 2 uur nodig. Vaak 80% vermindering van angst, blijvende en significante verbeteringen van klachten.

 

 Werkzaam bij o.a.:

Shocktrauma, jeugdtrauma, meervoudige- en complex trauma. Bij Post Traumatisch Stress Stoornis PTSS, angsten, boosheid, agressie of onbegrepen emotionele- geestelijke-, lichamelijke- of neurologische klachten (trillingen, schokjes of trekimpulsen van bijvoorbeeld nek, hoofd, armen of benen), HSP.

EMI oogtherapie versus emdr oogtherapie

Nieuwe
oogtherapie bij trauma verwerking


Eye Movement Integration therapie EMI is in vergelijking met de EMDR Eye Movement Desensitization and Reprocessing oogtherapie op dit moment minder bekend in de psychologiepraktijk of psychotherapeutische interventie. EMDR wordt vaak ingezet bij enkelvoudige shocktrauma’s. EMI kent naast enkelvoudige shocktrauma’s óók bij ontwikkelings- of jeugdtrauma als ook bij complexe trauma verwerking bijzonder goede resultaten wat bijzonder is aan deze therapie.

 

Ook al zijn herinneringen en beelden niet zo duidelijk men kan ook met flarden werken en het is niet nodig om eerst een emotie op te roepen om ervaringen met EMI te verwerken.

 

De oogbewegingen bij EMI gaan rustiger dan bij EMDR die een snelle oogbeweging hanteert. Met name bij hoog geactiveerde cliënten (HSP, PTSS) vinden cliënten EMI vanwege de langzamere bewegingen minder overweldigend. EMI werkt snel, eenvoudig en diepgaand op multi-sensorisch level (lichaam-hersenen-zenuwstelsel en zintuiglevel) dus op alle vlakken en niet alleen op cognitief niveau.

 

eye movement integration EMI  verwerkt diep en op multi-sensorisch niveau

Snelle vermindering van trauma klachten

Significante vermindering angst, verdriet, onmacht e.d.

EMI werkt snel, eenvoudig en diepgaand op multi-sensorisch level: beelden, gedachten, emoties, lichamelijke ervaringen en zelfs zintuigelijk horen, proeven en ruiken kunnen soms tijdens de sessie even in het bewustzijn terugkomen. Beelden, emoties en lichamelijk achtergebleven ervaringen uit het verleden worden bewust en onbewust verwerkt tijdens de sessie en ‘onbewust’ nog gedurende weken daarna.

“Als therapeut ben ik vrijwel iedere sessie weer verbaasd en verrast door het resultaat. Het is dan ook geweldig om EMI oogtherapie in mijn praktijk te mogen aanbieden.”
“Burn-out is vaak niet alleen een overbelasting van werk of privé. Onderliggende onverwerkte ervaringen ook al zijn ze niet een zo heftig geweest spelen onbewust heel vaak een rol. Zenuwen raken letterlijk overbelast en zorgt voor een traffic jam op vrijwel alle gebieden ”

Eye Movement Integration Therapie werkt o.a. bij:

Shocktrauma, jeugdtrauma en meervoudig- en complex trauma, Post Traumatische Stress Stoornis PTSS, terugkomende triggers, angsten, boosheid, agressie, seksueel misbruik, gevoel van onveiligheid of niet pluis gevoel. Onbegrepen emotionele-, geestelijke-, lichamelijke- of neurologische klachten zoals z.g. ‘restless legs’ of onwillekeurige bewegingen, trilling, schokjes, strekimpulsen, scheeftrekken van spieren in armen, benen, nek of hoofd. Piep in het oor (bij druk). (na uitsluiting door een arts van lichamelijke ziekten zoals ziekte van Parkinson, MS, B12 tekort, B6 teveel e.d.).

Onderliggende oorzaken van overbelasting, burn-out en stress klachten zijn
regelmatig te herleiden tot veelvuldige druk op het hele systeem (zenuwstelsel) door een optelsom van gebeurtenissen en hierbij gepaard gaande geestelijke en lichamelijke belasting.

Regelmatig gaat dit gepaard met spijsverteringsklachten zoals
prikkelbare darm syndroom PDS, onrustige darmen (tijdens stress), allergieën, fibromyalgie (pijn en ontsteking syndroom). Een onderliggend trauma is  goed te verklaren aan de hand van de nieuwste kennis over onze darm-hersen-communicatie en veranderd zenuwstelsel na stress of trauma (ik kan je er alles over vertellen als je wilt).

Weggestopte emoties of lichamelijke ervaringen
Soms zijn emoties of verdriet onbewust diep weggestopt maar duiden de lichamelijke klachten of een complex aan symptomen (volgens een lichaamsgerichte trauma therapeut) op onderliggend trauma. In dit geval kan evengoed een van de therapievormen die voor handen zijn worden ingezet.

Sommige cliënten hebben geen of verminderde toegang tot hun lichamelijk ervaren of lichaamsbewustzijn. Ooit was dit een overlevingsstrategie die toen de beste keuze was. Het klinkt misschien gek maar ook hier kan een van de lichaamsgerichte therapieën worden ingezet om ervaringen te verwerken.

 

“Je hebt in die eerste EMI sessie echt de angel er uit gehaald! De opkomende en oncontroleerbare boosheid in mijn dagelijkse leven heb ik niet meer. Ik kan nu tot 10 tellen als ik iets voel opkomen maar regelmatig laat ik het vanzelf los en ik hoef daar niets voor te doen; want triggers geven gewoon geen of weinig reactie meer.”

Mark

IT-er, 46 jaar

“De positieve impact op mijn balans en ons gezin is met geen pen te beschrijven’. De relatie met mijn kinderen is weer aan het herstellen en ik kan er als man weer meer voor mijn vrouw zijn. De zon is weer gaan schijnen en de mogelijk-heden en ruimte die ik in mezelf voel en hoe ik naar de toekomst kijk zijn zo veel groter nu.”

Peter

ZZ-per Financieël adviesbureau, 43 jaar

EMI versus EMDR

Eye Movement Integration Therapy is een zogenaamde ‘resource based body oriented trauma therapy’.
De oog therapie EMI werkt in tegenstelling tot EMDR met langzame oogbewegingen en werkt resource based (bronnen van steun, rust en veiligheid) waardoor mensen EMI onder andere hierdoor als minder heftig en overweldigend ervaren. Met name hoog geactiveerde personen zoals HSP (High Sensitive Person) raken minder overweldigd tijdens en na de therapie.

Bij EMDR gum je als het ware nare herinneringen met horizontale oogbewegingen of taptechniek op cognitief niveau uit. Bij EMI werk je met oogbewegingen in alle richtingen die zorgen voor een diepe emotionele en multi sensorische verwerking op lichamelijk en geestelijk gebied dus ook met een cognitieve uitwerking. De herinnering blijft soms maar is vervaagd en de ‘lading’ is ervan af.

In Engeland, de Verenigde Staten, Canada en Zuid-Afrika wordt Eye Movement Integration therapie al jaren veelvuldig gebruikt.

EMI is een snelle en dragelijke therapie met minimale belasting en minimale kans op re-traumatisering

 1. Omdat het behandeltraject vaak zo kort is, is de belasting in z’n geheel minimaal.
 2. Omdat het geen procesmatige behandeling is passeer je eventuele weerstanden of self-defenses waardoor dat al geen belemmering is en pijn, moeite en tijd scheelt. Je hoeft er niet in te geloven alleen voor de behandeling open te staan.
 3. Omdat tijdens de EMI oog-sessie zelf het grote verhaal er niet direct toe doet alleen jouw huidige reacties op wat toen is gebeurd.
 4. Omdat bij Eye Movement Integration therapie bepaalde ervaringen, beelden, gevoelens, emoties, geur, smaak, bewegingen tijdens de sessie (deels) terug komen en toch is er tegelijkertijd een waarnemen en afstand voelbaar. Dat maakt het dragelijk.
 5. Omdat in slechts 1,5 tot 2 uur in de daadwerkelijke sessie er zoveel is verwerkt omdat er op diverse zintuigelijke levels ten aanzien van het issue of trauma iets is ‘aangeraakt’ waardoor meteen verwerkt.
 6. Omdat het zenuwstelsel (brein-body) rustig de tijd krijgt de ervaringen te verwerken omdat de oogbewegingen rustig gaan en tussen de bewegingen tijd genomen wordt stil te staan bij de ervaringen.
  Daarom zeker ook geschikt voor hoog geactiveerde personen met PTSS, HSP of hoge stress of spanningsklachten.
  Door de rust wordt het zenuwstelsel niet onnodig pijnlijk extra overbelast.
 7. Regelmatig hoor ik mensen ná de sessie zeggen dat ze heel rustig en ontspannen zijn. Soms voelt men zich verfrist en ontspannen actief.
  Velen hebben het gevoel hebben dat er veel is gepasseerd tijdens de sessie en echt iets is verwerkt. Dus de hogere activering (heftigheid op verschillend level) ten aanzien van waar we mee werken is tijdens de sessie vaak al van voorbijgaande aard. Regelmatig van een 10 naar een 3.

Verwerking

Bij deze Eye Movement Integration therapie kunnen bepaalde ervaringen, beelden, gevoelens, emoties, geur, smaak, bewegingen kunnen terug komen en toch is er tegelijkertijd afstand voelbaar.
Regelmatig hoor ik mensen ná de sessie zeggen dat ze heel rustig en ontspannen zijn. Soms voelt men zich verfrist en ontspannen actief. Velen hebben het gevoel hebben dat er veel is gebeurd en echt iets hebben verwerkt. Dus de hogere activering (heftigheid op verschillend level) die er kan zijn is van voorbijgaande aard.

 

Contact opnemen

Plan een vrijblijvend telefoongesprek in of een betaalde intake sessie 1:1

Neem contact met me op >>